17. maaliskuuta 2014

Miellyttäminen - uhka vai mahdollisuus?

Fanittamiseen kuuluu, että haluaa olla idolilleen kiva. Heitä arvostaa niin valtavasti, että heidän loukkaamisensa on fanin pahin painajainen. Suurimman osan ajasta fanin onkin helppo toimia myötäkarvaisesti: keikoilla on automaattisesti huippufiilis ja muistakin idoleidensa touhuista on pääsääntöisesti vaivaton innostua käskemättä.

Koska fani ei ole kuitenkaan idolinsa klooni, erilaisia näkemyksiä on väistämättä. Ongelmia ei synny, jos eri mielipiteet kohdistuvat politiikkaan tai lempiruokiin (kärjistetysti), mutta jos esimerkiksi sopivista fanitustavoista on suuria erimielisyyksiä , fani joutuu ikävän valintatilanteen eteen: miellyttääkö idoliaan vaikkei niin huvittaisi vai pitääkö oma linjansa ja hyväksyä ettei ole välttämättä idolinsa silmissä pelkästään kiva?

Tässäkin tilanteessa asioilla on kaksi puolta: miellyttämisellä säästyy todennäköisemmin konflikteilta (jos ei sitten onnistu synnyttämään konflikteja liialla miellyttämisellä) ja aivan kamalalta morkkikselta. Krapula ei ole mitään siihen verrattuna, en suosittele kokeilemaan. Toisaalta jos oma toiminta on suuresti ristiriidassa ajatusten kanssa, saa siitäkin aikamoista ahdistusta sisälleen rakennettua. Itsensä toteuttamiselle ja toisten miellyttämiselle pitäisi löytää tasapaino ja toimintatapa, joka lopulta on molemmille ok.

Jotain tasapainon kaltaista luulen itse löytäneeni, vaikka oikeasti taidan olla täydellisen rähmälläni molempiin suuntiin. Tämä jäärä ei suostu luopumaan tietyistä fanitusasioista ja yrittää sitten korvata muulla toiminnallaan näitä "puutteita". Vilpitön tarkoitukseni on vain, että fanitus voisi olla molempiin suuntiin edes jotenkin jees erilaisista näkemyksistä huolimatta. Tiedostan oman rasittavuuteni ja yritän varmistua siitä, etteivät idolieni hermot pala lopullisesti. Muiden ihmisten tulkinnat fanittamisestani vaihtelevat ihastumisesta tai muusta mielistelystä täydelliseen kusipäisyyteen riippuen siitä, kumman puolen fanittamisesta kukin sattuu milloinkin näkemään.

Kaiken tämän pohdinnan miellyttämisestä fanittamisessa voi tiivistää pätkään ihanan Maija Vilkkumaan ( @maijavilkkumaa) twiitistä: " Siis: onko miellyttämisenhalu uhka, mahdollisuus vai vain elämää?" Omassa fanituksessani kallistuisin viimeisen kannalle. Tämänkin tekstin aihe piti olla jotain aivan muuta, mutta koska en ole varma, onko aiheesta kirjoittaminen idoleilleni ok, jätän sen toistaiseksi tekemättä. Selvitän heidän kantansa ja tuskailen sitten mahdollista miellyttämisen dilemmaa, jos sellaiseen on tarvetta.

Kivaa loppuviikkoa! Oma loppuviikkoni menee perheen parissa. Alkuviikosta toivottavasti innostunutta fiilistelyä, kun hartaasti odottamani keikkaputki alkaa noin viikon kuluttua. Siihen asti nauttikaa elämästä ja pitäkää huolta toisistanne!

Fanityttö Heidi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti