17. kesäkuuta 2014

Ei teippii, ei feikkii

Olen näissä kirjoituksissa paasannut usein siitä, kuinka fanituksen tulee olla aitoa. Olen pyrkinyt myös tässä blogissa olemaan aito itseni ja sainkin siitä tänään kivaa palautetta, että näytän täällä tunteitani reilusti. Fanituksessa on kuitenkin aina kaksi osapuolta, fani ja idoli ja siinä yhtälössä myös idolin täytyy pelata avoimin kortein. Fanituksessa idolin ei tarvitse enää yrittää miellyttää säilyttääkseen fanin yleisössään: täytyy olla vuosisadan kusipäisin idoli, jotta fani nostaa kytkintä tai sit se ei ole fani koskaan ollutkaan.

Idolin ja fanin tulisi molempien kyetä kommunikoimaan suoraan myös ikävissä tilanteissa: jos idoli on tehnyt jotain mänttimäistä, fanin fanitus on idolille liikaa tai muuten homma ei ole toiselle kivaa. Fanitus on luottamussuhde, jossa molemmilla on vähintään oikeus ja jopa velvollisuus ilmaista tarpeitaan. Fanittaminen on usein niin intensiivistä, että jos kommunikaatio ei ole suoraa, se kuristaa pahimmassa tapauksessa molempia.

Syy, miksi kirjoitan tästä on, että olen itse tilanteessa, jossa kommunikaatio kusee. Asiasta on keskusteltu viimeksi pari kuukautta sitten ilman mainittavia tuloksia. Muuten keskustelu oli kyllä hedelmällinen ja antoisa, mutta "Ehditkö nähdä keikan jälkeen?" -Twitterkeskustelut muistuttavat edelleen allekirjoittaneen yksinpuhelua. Ärsyttävää, kun en voi tietää ja varautua siihen, että ehtiikö Mikko nähdä keikan jälkeen vai ei.

Miksi hän ei sitten vastaa? Jos keksit yksiselitteisen vastauksen tähän, halaan sua tiukasti ja olen pitkään erittäin kiitollinen. Mulla on tarjota ainoastaan kasapäin kysymyksiä: Eikö hän uskalla sanoa, että ei nähdä tällä kertaa? Tai että pidettäisiin taukoa? Onko hän loukkaantunut tästä blogista tai jostain muusta mitä olen tehnyt tai jättänyt tekemättä? Eikö hän tällä hetkellä tai ikinä jaksa fanittamista? Eikö hän ole tajunnut tiedonkulun merkitystä? Onko Twitter jotenkin väärä viestintäkanava tähän? Eikö hän halua tavata tai sopia tapaamisia ainakaan etukäteen? Paljon kysymyksiä ja ainoastaan yksi varma tieto: alussa mainittu kusipäinen idoli hän EI ole. Joku muu tässä nyt mättää.

Olettaen että te rakkaat lukijat olette tässä tilanteessa yhtä suurena kysymysmerkkinä kuin minäkin, ratkaisuiksi on tarjolla kolme vaihtoehtoa: uusi keskustelunavaus aiheesta, olettama ettei hän halua faneja (eli fanituksen lopettaminen ainakin kohtaamisten osalta) tai odottaminen ja toivominen että aika ratkaisee asiat. Ensimmäinen näistä olisi tietysti kaikista järkevin, jos vaan saan hänestä jotain irti. Tässä kohtaa peräänkuulutetaan aiemmin mainittua idolin ja fanin luottamussuhdetta. Toinen vaihtoehto on näistä mulle se rajuin ja epämieluisin ja tuntuisi jopa ylireagoinnilta tehdä niin lopullisia päätöksiä. Odottaminen taas on niin passiivista eikä kärsivällisyys ole parhaita puoliani.

Todennäköisimmin löydän itseni louskuttamasta tätä asiaa hänelle uudestaan hyvinkin nopeasti ja sit ei auta kuin toivoa parasta, että mysteeri ratkeaa ja asiat järjestyy. Pidättehän peukkuja.(-:

Fanityttö Heidi

5 kommenttia:

  1. Oli hieno aihe oikeesti se viitä uusi näkemyksiä. Twitterin kanava on väärälinen, koska ei ole joku takana valvoa fani ja idioli molemmat puolin.

    Kysymyksiä : affektiivinen reagoita ja huhuja lävitäminen kuka on oikeesti vastuulista ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei mu sh! Valitettavasti en osaa vastata kommenttiisi, sillä en ymmärrä tekstiäsi. Kiitos kuitenkin mielenkiinnostasi blogiani kohtaan.

      Poista
  2. Tiedän se, minä ymmärrän. Mutta minun kirjoitus on huono taitto...

    VastaaPoista
  3. Syy siihen, miksi idoli ei vastaa on se, ettei hän uskalla antaa minkäänlaista huomiota fanille, jonka fanitus on mennyt liian pitkälle. Idolin suurin toive todennäköisesti on, ettet ottaisi häneen mitään yhteyttä ja huomoimalla sinut (negatiivisella tai positiivisella vastauksella tai kommentilla) hän antaa huomionsa sinulle. Ja huomiohan on juuri sitä mitä pakkomieleteinen fani haluaa idoliltaan. Kaiken kaikkiaan, idoli ei varmasti tarkoita pahaa sillä ettei vastaa, vaan toivoisi, että saisi tehdä työtään rauhassa ja välttää viimeiseen asti, ettei missään tilanteessa antaisi väärinymmärrettäviä viestejä tai signaaleja riippuvaiselle tai pakkomieleteiselle fanille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, Anonyymi! Näkemyksesi saattaa olla osittain oikea, mutta voin ilokseni todeta asian jo olevan järjestyksessä.(-: Fanituskaravaani jatkaa kulkuaan.

      Poista