7. marraskuuta 2014

Idoli, millainen olet somessa? Osa 2/2

Kuva: geekla

Keskiviikkona aloitin parin tekstin mittaisen blogisarjan erilaisista idoleiden tavoista toimia somessa ja miltä ne tuntuvat fanien mielestä. Edellisen osan voit lukea täältä. Kävin läpi aiemmin jo somessa idoleiksi syntyneet sekä sosiaalisessa mediassa vaivatta luovivat idolit. Jäljellä ovat siis he, jotka tuottavat pasiivisesti sisältöä fanit muistaen, tuntuvat haluavan pitää somen fanivapaana alueena tai käyttävät esimerkiksi FB-sivua vain tiedon välittämiseen faneille.

Maijan some-toiminta on ehkäpä lähimpänä passiivisen tuottajan kategoriaa: ei hirveästi reagoi, mutta matskua syntyy. Tosin tällä hetkellä Maija viettää jonkinlaista sosiaalisen median hiljaiseloa: Facebook ja Twitter ovat ihan kuolleita ja Instagramikin selvästi hiljentynyt kivojen muuttokuvien jälkeen. Opiskelen markkinointiviestintää, joten ammatillinen puoleni haistaa somen olevan Maijalle uusien työjuttujen markkinointiväline. Samaan hengenvetoon on todettava, että Fanityttö-puoltani ei kiinnosta pätkääkään, onko idolieni motiivi someiluun vain markkinoinnillinen vai aina puhdas into kohdata faneja myös virtuaalisesti. Ilo heidän päivityksistään, saati vastauksistaan, on aina yhtä suuri.

Ristiriitaisin ryhmä ovat somettajat, jotka kyllä tykkäävät pyöriä kaikissa some-kanavissa aktiivisesti ja vastailevatkin, mutta yleensä vaan omille tutuilleen. He ovat kuin lapsia, jotka haluavat leikkiä hiekkalaatikolla, mutta kaikkien lelut eivät ole yhtä kivoja. Mikko on tätä porukkaa ja yritänkin ymmärtää: oikeus pitää Twitter fanivapaana alueena ja niin edelleen. Ajoittain kuitenkin iskee pikkulapsimainen "Mä haluun!" -kohtaus ja silloin tulee pommitettua twiiteillä niin kauan kun hän vastaa. Usein niissä sentään on joku pointti kuten livetapaamisten sopiminen, mutta välillä hävettää silti olla niin rasittava.

Samuli on idoleistani sosiaalisessa mediassa passiivisin ja hän onkin avoimesti kertonut, että some ei ole häntä varten. Onneksi hänellä on kuitenkin julkinen FB-sivu, jota käytetään keikoista tiedottamiseen ja välillä sivulla myös jaetaan kivoja tunnelmakuvia rundilta. Arvokasta työtä sekin, koska idolilta suoraan saatu tieto on kuitenkin aina fanille arvokkaampaa kuin median välityksellä tulevat uutiset.

Jos idoli tuntee mokaavansa somessa, ei hätää. Sen voi myöntää reilusti eikä tarvitse ruveta ryömimään häpeästä. Fanit ovat lähtökohtaisesti idoleidensa puolella: heillä on aito halu ymmärtää, miksi idoli toimii näin. Toisaalta kaikkia ei vaan kiinnosta somettaminen joko ollenkaan tai fanien kanssa, ja sekin on asia, joka fanin täytyy (nihkeästi) vain hyväksyä. Aina voi vain seurata päivityksiä tai keskittää energiansa muualle. Kerran jopa lopetin Mikon seuraamisen Twitterissä etten olisi länkyttämässä joka väliin jotain, mutta missattu tieto oli liikaa ja palasin kiltisti takaisin. Nyt yritän harjoittaa itsehillintää vaihtelevalla menestyksellä.

Loppuun pieni case-esimerkki idoleiden somettamisesta. Posse-tvsarjalla on eittämättä sosiaalinen media hyvin hallussa. Jos he haluavat vielä kehittyä, he voisivat vielä tarkentaa #mtvposse-twiitteihin reagoimista: Jos fani kirjoittaa esimerkiksi "Aku on ihana! #mtvposse", hänelle nimenomaan Akun reaktio on onnellisuuden ylin ilmentymä. Ohjelmatilin tai toisen posselaisen reaktio ei ole läheskään niin arvokas. Ohjelmatili voi käyttää tätä ohjelman markkinoinnissa ja varmasti Akun vastauksen saanut Aku-fani hehkuttaa Possea jatkossakin somessa ja lähipiirilleen. Jos haluatte vielä lisää pöhinää ohjelman ympärille, tätä kannattaisi kokeilla.

Kivaa viikonloppua, rakkaat lukijat! Ensi viikolla uudet aiheet, mutta ei uudet idolit.

Fanittyttö Heidi

6 kommenttia:

  1. Tyttökulta, jokaisella aikuisella artistilla on oma elämä elettävänään. On ehkä puoliso ja / tai lapsia, ystävät, sukulaiset, pesukone pyöritettävänä, ruoka laitettavana. Ja artistin työ, joka on vain osa elämää.

    Ymmärrän hyvin, että aikuinen laulaja / lauluntekijä antaa vain minimaalisen siivun elämästään teinityttöjen kanssa somettamiseen. Elämä on toisaalla.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi, Anonyymi!

    En tiedä, ilmaisinko itseäni tekstissä epäselvästi, mutta todellakin ymmärrän, ettei somettaminen ole välttämättä prioriteetti numero yksi. Fanina sitä vaan on innoissaan kaikista idoliensa tekemisistä, olivat ne sitten netissä tai livenä.(-:

    Lauantain Helsingin Sanomissa oli juttu Isac Elliotin näkemyksistä samaan aiheeseen liittyen: http://www.hs.fi/kulttuuri/a1415249451602

    -Fanityttö Heidi

    VastaaPoista
  3. Hei!
    Tekisin someaktiivisuushuomion myös sen perusteella, mitä sukupolvea kyseinen idoli sattuu edustamaan.
    Meille nuoremmille somessaolo on itsestäänselvyys, melkein luonnollinen tila jonka olemassaoloa ei juuri edes sen kummemmin ajattele. Olemme kuitenkin eläneet ja hengittäneet internettiä jo lapsuudesta lähtien. Näin varmasti myös Isac Elliotin kohdalla, joka edustaa sitä sukupolvea, joka on miltei syntynyt näppäimistö käsissä.
    Niinpä Isacin kaltainen nuori artisti näkee someaktiivisuusasian faktanomaisesti "totta kai olen siellä aktiivisesti, antamassa kaikkeni"

    Maijan sukupolvi ei kuitenkaan ole vielä synnynnäistä nettisukupolvea. Heidän on täytynyt eri tavalla opetella someen, ja siihen mitä mahdollisuuksia se tarjoaa, joillekin se tuntuu luontevalta, joillekin ei. He kuitenkin varmasti myös kyseenalaistavat somea eri tavalla kuin nuori sukupolvi - koska tällainen nopea kommunikointi ei ole jotain, mitä heillä on aina ollut, tai mihin he ovat saaneet kosketuspintaa jo hyvin nuorella iällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentistasi! Olet täysin oikeassa: nuorempi sukupolvi on syntynyt sosiaalisen median keskelle ja vanhemmat ovat eläneet ajan, jolloin edes televisiota, saati nettiä, ei ollut. Toinen erottava tekijä voi olla yksinkertaisesti mieluinen ilmaisumuoto: verbaaliset nerot saattavat valita Twitterin ja visuaalisemmat tyypit esimerkiksi Instagramin ja osa voi olla valitsematta mitään mediaa ja ilmaista itseään vain livekohtaamisissa puhumalla.

      -Fanityttö Heidi

      Poista
  4. Minulla särähti muuten varsin asiallisessa jutussasi ikävästi korvaan tämä: "He ovat kuin lapsia, jotka haluavat leikkiä hiekkalaatikolla, mutta kaikkien lelut eivät ole yhtä kivoja." Niin, no. On aivan selvää, että toisten viestit ovat kiinnostavampia ja/tai mieluisampia kuin toisten ja joidenkin (kavereiden?) kanssa somettelee mieluummin kuin muiden. Niinhän meillä kaikilla varmaan on asian laita. Minulla itselläni on esim. facebook-kavereita, joiden viestit eivät juurikaan kiinnosta. En silti halua heitä poistaakaan, koska some ei mielestäni ole pelkkä kaveririnki vaan myös verkostoitumisväline. Todennäköisesti jotkut omista somekavereistani kokevat samalla tavalla omat viestini aivan hirveäksi paskanjauhannaksi, josta ei juurikaan olisi väliksi. (Ja en siis tarkoita tällä että sinä harrastaisit paskanjauhantaa.)

    Vertaus lapsiin ja hiekkalaatikkoon jättää vähän ikävän fiiliksen. Ihan kuin se, ettei ole halukas jakamaan kaikkea kaikkien kanssa, pudottaisi henkilön jonnekin lastentarhaosastolle kiukuttelemaan. En usko että tarkoitit tuota, mutta sellainen maku jäi.

    VastaaPoista
  5. Moi Anonyymi ja kiitos kommentistasi! Luin tekstini uudestaan ja olet oikeassa: vähän ikävä sävy siihen on jäänyt. Missään nimessä tarkoitukseni ei ollut hyökätä kenenkään sometoimintaa vastaan, ainoastaan analysoida erilaisia tapoja idoleiden suhtautumisessa fanien kanssa somettamiseen. Idoleiden tapauksessa on myös muistettava erottaa työsivu ja jokaisen henkilökohtainen profiili esimerkiksi FB:ssa. Mielestäni julkinen sivu kuuluu faneille, yksityinen profiili ei.

    -Fanityttö Heidi

    VastaaPoista